Da Nordjobbs tidligere programchef stoppede i foråret 2021, var det et naturligt valg, at efterkommeren til stillingen skulle være Bo Nylander. Han har været involveret med Nordjobb i 14 år, og glæder sig til at kunne give det tilbage, som han selv har fået gennem Nordjobb-oplevelsen. Vi har interviewet ham om hans nye stilling.
Fra projektleder for Sverige til programchef for Nordjobb
- Det jeg nok er mest glad for ved min nye stilling, er stolen, siger Bo Nylander og griner.
Han har for nylig skiftet rollen som projektleder for Nordjobb Sverige ud med rollen som programchef for hele Nordjobb. En stilling, der indebærer mange nye ansvarsområder og opgaver, men som Bo har gode forudsætninger for at klare gennem hans mange års erfaring med projektet og hans uddannelsesbaggrund.
Jeg kommer fra Sverige og har arbejdet hos Nordjobb i mange år. Samtidig har jeg læst statskundskab med fokus på det nordiske samfund og system – så det nordiske har fulgt med mig i mange år.
Bo er heller ikke helt ukendt for mange af de opgaver han skal varetage, da han er blevet klædt på til opgaven. Samtidig strækker hans erfaring med Nordjobbs sig over mange år, hvor han har fået mulighed for at lære både Norden og projektet rigtig godt at kende. Han håber, at det kommer til at betyde, at overgangen bliver så glidende som muligt.
Jeg har arbejdet som en del af Nordjobb siden 2016, og sidste år havde jeg en mere uformel rolle som viceprogramchef for den tidligere programchef for at aflaste. Min aller første introduktion til Nordjobb var, at jeg selv var nordjobber i 2007. Først i Skagen i Danmark på en fiskefabrik og senere på Færøerne som parkarbejder. Jeg har også været nordjobber som køkkenarbejder og receptionist ved Nordens Hus på Færøerne.
Ifølge Bo var det ikke selve arbejdet, der udgjorde, at han blev så glad for Nordjobb, at det endte med at være hans hjertebarn. Det var de oplevelser og erfaringer han fik med sig, både fra andre nordjobbere, men især fra det lokale miljø og den kultur, der eksisterede her. Det er derfor også hans håb, at han kan give dette videre til de kommende nordjobbere. Blandt andet ønsker han at involvere de lokale Foreningerne Norden i højere udstrækning, så nordjobberne kan få lov at opleve mere af, hvordan det er at være en del af lokalmiljøet, der hvor de arbejder.
Norden og Nordjobb er noget unikt – og det skal vi værne om
For Bo betyder både Norden og Nordjobb noget helt særligt. Han håber, at han kan bidrage til at begge dele bliver styrket i fremtiden. Norden er ifølge Bo noget naturligt, der findes som en identitet hos os alle sammen.
Det unikke ved Norden er, at vi kulturelt, historisk og sprogligt er så sammenflettede, og at vi alle har en bevidsthed om, at vi er nordiske. Vi har en tanke om et fremtidigt Norden, og som er så naturligt, og det er meget unikt. Vi har alle et klart billede af, hvad det vil sige at være nordisk, og at vi alle er forbundne.
Han ser dog også udfordringer for det nordiske samarbejde, og peger blandt andet på, at den nordiske identitet måske er mere latent især hos de yngre, og at vi skal arbejde for at få denne identitet vækket og styrket. Det er hans vision at kunne gøre det gennem Nordjobb.
Jeg tror ikke, at der findes et andet program end Nordjobb, der ikke kun ordner arbejde. Vi ordner bolig, fritidsaktiviteter og så er vi der altid, hvis de har brug for os. Vores fokus på den kulturelle del har jeg heller ikke set i andre arbejdsmarkedsprogrammer. Det gør, at dem vi sender afsted, ikke kun får et arbejde, men også en dybere forståelse for landet og det nordiske samarbejde.
Bo har mange planer for Nordjobb og glæder sig til at få igangsat projekter og idéer. Samtidig er Bo stadig projektleder for Nordjobb Færøerne og Grønland, hvilket giver ham mulighed for i endnu højere grad at være konkret involveret i Nordjobb-oplevelsen. Mest af alt glæder han sig til at give tilbage.
Jeg ser frem til at kunne føre min vision af Nordjobb frem. Men også at kunne give det tilbage, som jeg selv fik, da jeg var nordjobber. Jeg håber på et fokus på, at hver nordjobber får så god en oplevelse som muligt, med vægt på oplevelsen for nordjobberen.