Länge har den relativt låga arbetslösheten i Norge gjort att ungdomar från andra nordiska länder sökt sig dit för att säsongsarbeta. När nu arbetslösheten i de yngre ålderskategorierna ökat och de tidigare relativt höga lönerna i Norge börjar närma sig nivåerna i grannländerna, finns det större anledning än någonsin för norska ungdomar att pröva på att jobba i övriga Norden.

En av de norska ungdomar som tagit chansen att åka på utbyte genom Nordjobb under sommarsäsongen 2016 är 23-åriga Renate Blomseth från Oslo. Renate fick genom Nordjobb möjlighet att åka till Island för att jobba med parkskötsel och tycker att fler från Norge borde prova på samma sak. Hon säger att ”alle burde kaste seg ut i det!” och ”jeg kan ikke skjønne hvorfor ikke flere benytter muligheten.”

För ungdomarna är fördelarna med att få säsongsarbete genom Nordjobb fler än bara äventyret och erfarenheten från utlandsarbete. Nordjobb hjälper även till med de praktiska arrangemangen i anknytning till en utlandsflytt, såsom bostad, råd kring myndighetsrutiner och ett kultur- och fritidsprogram att ta del av när man inte är på jobbet – något som Renate Blomseth har uppskattat: ”Jeg hadde lyst til å arbeide i utlandet, uten at jeg egentlig visste hvordan det praktisk lot seg gjøre å jobbe utenfor Norge. Da jeg tilfeldigvis fant ut at Nordjobb eksisterte, var det derfor utmerket å søke gjennom dem, siden de hjelper og fikser så mye. Det hadde nok ikke vært like enkelt å finne bosted, jobb og fylle ut alt nødvendig papirarbeid på egenhånd. I tillegg er det en trygghet å reise/jobbe via Nordjobb, OG de skaper en sosial setting slik at man blir kjent med andre nordjobbere.”

Till Norge är det istället många ungdomar från Finland och Sverige som, med hjälp av Nordjobb, kommer för att hjälpa till inom den norska turistnäringen och själva få uppleva de unika fjäll- och fjordlandskapen i sitt grannland. Att anställa sommarpersonal från grannländerna visar sig för många arbetsgivare vara fördelaktigt när det kommer till egenskaper som kulturkännedom och språkkunskaper. I platser som Geiranger i Stranda kommun har Nordjobbs verksamhet genom åren spridit sig till ett flertal arbetsplatser som valt att anlita motiverade och ambitiösa nordiska ungdomar säsong efter säsong. Dessutom ser nordjobbarna själva fördelar när det kommer till ett miljöombyte i samband med sommarjobbet: ”På den måten kan vi utveksle erfaringer og ideer, og finne ut hva som egner seg best. I tillegg fikk i alle fall jeg automatisk ekstra arbeidsmotivasjon bare av å være i et nytt land og fremmede omgivelser.”, säger Renate Blomseth.

Nordjobb är för tillfället i full gång med rekryteringen till vintersäsongen 2016/2017 och tar kontinuerligt emot ansökningar från ungdomar som är sugna på att få ta sig iväg på ett eget äventyr i Norden, så väl som verksamheter som vill anställa nordjobbare på www.nordjobb.org.