Nu på måndag den 7/1 startar ansökningsperioden till Nordjobb 2013. Nordjobb är utbytesprogrammet som i Föreningarna Nordens regi har förmedlat sommarjobb till ungdomar i de nordiska länderna sedan 1985.

Alla ungdomar mellan 18 och 28 år som har medborgarskap i Norden eller EU kan söka till Nordjobb. När man fyller i sin ansökan så specificerar man vilken slags jobb man vill ha och vilka länder man kan tänka sig att jobba i. Från och med att man skickat sin ansökan via Nordjobbs hemsida så har man under hela våren chansen att bli erbjuden ett sommarjobb tills alla platser är fyllda.

De som erbjuds ett jobb genom Nordjobb har inte bara fått anställning, utan förmedlas även bostad i värdlandet och har möjlighet att delta i Nordjobbs kultur- och fritidsprogram. Kulturprogrammet syftar till att ge deltagarna en upplevelserik sommar och bättre bekantskap med språken och kulturerna i Norden. Sommaren 2012 var Ingrid Eriksson från Åland och nordjobbade på Gästhuset Hof på den isländska landsbygden. Jobbet var mångsidigt, intressant och krävande.

Jag städade, tvättade och tog emot turister. Jag tänker ofta tillbaka på sommaren och är väldigt tacksam över att det finns ett projekt som möjliggör att ungdomar lättare kan sommarjobba i andra länder i Norden. Jag träffade många intressanta personer som berättade mycket om Island, Islands kultur och lärde mig till och med lite isländska! Jag kan definitivt rekommendera andra att nordjobba, det är roligt att träffa personer från andra nordiska länder och nordjobb är ett bra sätt att upptäcka Nordens mångfald. Jag skulle definitivt kunna fara och nordjobba igen, kanske till ett annat land för att få mera erfarenhet av andra nordiska länders kulturer.

Nytt för i år är att de som själv ordnat jobb i ett annat Nordiskt land och som behöver hjälp med att hitta bostad, eller kanske vill delta på fritidsarrangemang, kan anmäla sitt intresse direkt på hemsidan. Det samma gäller för dem som vill delta i Nordjobbs parallellprojekt Jobbresan.

Jobbresan initierades 2012 och är ett samarbete mellan Nordjobb, Arbetsförmedlingen och ett växande antal kommuner i Sverige. Deltagandet är kostnadsfritt och vänder sig till arbetslösa ungdomar som vill söka jobb i Oslo. Genom Jobbresan utökar Nordjobb sitt grundkoncept genom att hjälpa ungdomar i arbete under hela året istället för bara på sommaren.

Jobbresan är Nordjobbs svar på efterfrågan av lösningar som syftar till att minska ungdomsarbetslösheten i Norden. Ungdomar som åker till Norge och jobbar återvänder oftast till Sverige med bättre självförtoende och en större anställningsbarhet, säger Fredrik Jakobsen, programchef för Nordjobb.

Ungdomar som åker till Norge med jobbresan har möjlighet att delta i Nordjobbs fritidsarrangemang under sommaren, precis som de ordinarie deltagarna.