Hos virksomheden Jensen Seeds har de, i næsten 30 år, haft stor glæde af ung nordisk arbejdskraft. Dette skyldes et stabilt samarbejde med projektet Nordjobb, som er drevet af Foreningen Norden. Hos Nordjobb arbejder de på at øge mobiliteten på det nordiske arbejdsmarked. Mange af de såkaldte ”Nordjobbere” vender tilbage igen og igen, hvilket gør dette samarbejde meget interessant.

Denne sommer er der hele 40 Nordjobbere, som arbejder for frøvirksomheden Jensen Seeds, der ligger syd for Odense. Gennem arbejds- og kulturprogrammet Nordjobb får unge borgere i Norden og EU, mellem 18-30 år, god arbejdserfaring, sprogkundskaber samt fede kulturoplevelser i Danmark.

Mange Nordjobbere kommer igen

Avlschefen på Jensen Seeds, Morten Bang, fortæller at han glæder sig over at helt op til 20 ud af 30 unge normalt er gengangere fra året før;

”Det giver os en sikkerhed og stabilitet. Dertil kommer, at vi oplever de unge som pålidelige og i det hele taget er vores folk glade for at køre rundt med de nordiske unge.”

Nordjobberne bruger nemlig en del tid på at køre rundt. Det er ikke ualmindeligt, at der kan være en halv til en hel times transport til og fra markerne, både morgen og eftermiddag.

De fleste af markerne er spinatmarker, hvor det her er Nordjobbernes opgave at fjerne afvigende planter, så frøavlen bliver af høj kvalitet.

Kultur- og sprogudveksling

Når de nordiske unge arbejder på Jensen Seeds, bliver de indkvarteret på Dalum Landbrugsskole i udkanten af Odense. Med hjælp fra Foreningen Nordens lokalafdeling arrangeres en række sociale aktiviteter, for at give de unge muligheden for at skabe sammenhold og udveksle sprog og kultur.

”Det kan blandt andet været en bådtur i en hjuldamper på Odense Å, en tur til København eller sprogundervisning. Derudover afholdes der altid en stor Sankthans/Midsommerfest med bål, musik, snacks og en masse fællesskab.”

Den ultimative nordiske oplevelse

Tvillingerne Ella og Siri Hardin er 21 år og kommer fra Värmland i Sverige. De har valgt at bruge deres sommer som Nordjobber på Jensen Seeds. Men det er ikke første gang, de to søstre arbejder for frøvirksomheden i Odense;

”At arbejde gennem Nordjobb giver os muligheden for at lære andre unge fra Norden at kende. Samtidig kan vi lære mere om dansk kultur og sprog. Det er kombinationen af arbejde, menneskerne og aktiviteterne der gjorde, at vi gerne ville Nordjobbe her igen. Det er den totale nordiske oplevelse.”

Ella og Siri hørte om Nordjobb gennem en veninde, som arbejde på Jensen Seeds i 2020. Derfor bestemte de sidste år at kaste sig ud i det danske sommereventyr sammen. I år har de endda taget en ny veninde med. Det vidner om et stærkt fællesskab, som skaber gode relationer. De giver en varm anbefaling af Nordjobb, til andre nordiske unge.