Anniina: Jag heter Anniina och är 21 år gammal och kommer från sydöstra Finland. Jag bor i Stockholm och studerar Logopedprogrammet vid Karolinska. Nu under sommaren har jag nordjobbat på ett äldreboende i Danderyd.

Essi: Jag heter Essi och är 22 år gammal och kommer från närheten av Tammerfors i Finland. Just nu nordjobbar jag inom hemtjänsten här i Stockholm, men till hösten ska jag börja studera energiteknik i Finland.

När hörde ni fösta gången om Nordjobb?

Anniina: Jag hörde av en klasskompis på Karolinska att hen tidigare hade jobbat via Nordjobb i Sverige. Så jag tänkte att Nordjobb är ett bra sätt att komma in på den svenska arbetsmarknaden och det kändes lätt så då sökte jag!

Essi: Min mamma nordjobbade i Göteborg under 90-talet. Jag har hela min barndom hört henne berätta om hennes sommar i Göteborg, den bästa sommaren i hennes liv! Så då bestämde jag att jag också vill nordjobba i Sverige och mamma blev glad. Det här är faktiskt tredje sommaren jag nordjobbar i Sverige men första gången i Stockholm.

Varför valde ni att jobba inom vården?

Anniina: De flesta jobben i Stockholm är inom vården och eftersom jag studerar inom det området tänkte jag att det kunde vara en bra erfarenhet att jobba med människor

Essi: Jag ville komma tillbaka till Sverige då det har varit roligt att vara här och jag jobbade även i Borås inom äldrevården. Nu kändes det roligt att testa en ny stad och Stockholm bjuder på storstadskänsla med tunnelbana och allt så det kändes spännande. :D

Hur trivs ni Stockholm och vad är det bästa och svåraste med Stockholm?

Anniina: Det bästa med Stockholm är att det är en så internationell stad och att det här finns människor från hela världen och ja det är också en väldigt vacker stad. Det svåraste har varit relaterat till corona då det har varit svårt att lära känna andra och även staden men nu under sommaren har det varit roligt och man har fått uppleva mycket!

Essi: Jag har njutit av alla restauranger, caféer och tunnelbanan. Det finns så mycket att göra i Stockholm många museer osv. Det som varit svårt är att det är långa avstånd och alla bor långt ifrån varandra så man kan inte ses så spontant då det kan ta upp till en timme att resa med kollektivtrafiken. Men jag och Anniina bor nära varandra kanske vi därför har blivit så bra vänner?

Hur träffades ni, kände ni varandra sen innan?

Essi:  Vi kände inte varandra sedan tidigare. Vi träffades första gången på T-centralen och det regnade. Vi skulle ses med 4 - 5 andra nordjobbare från vår gemensamma chattgrupp för att fika tillsammans på ett café.

Anniina: Sen upptäckte vi på vägen hem att vi bor nära varandra.

Hur har det varit på jobbet, vad gör ni, hur har det gått med språket etc.?

Anniina: Vi har samma arbetsuppgifter som undersköterskor här i Sverige även om vi inte har en formell utbildning. Största överraskningen var att vi får ge medicin till de äldre. I Finland måste man ha utbildning för att ge medicin. Annars hjälper vi de äldre med allt från toalettbesök, äta, klä på sig och mycket mer. Språket tycker jag inte har varit något problem.

Essi: jag jobbar inom hemtjänsten där jag kör bil till kunderna. Det kändes väldigt utmanande i början då jag inte är så van vid att köra bil. Däremot har det varit lätt att prata svenska, speciellt då de flesta kollegorna kommer från andra länder än Sverige så det är ingens modersmål.

Nu när sommaren tar slut vad har varit höjdpunkten?

Anniina: Kanske Allsång på Skansen, haha?

Essi: Jaaa, det var härligt, men också alla små och lite spontana grejer! Jag tänker till exempel på när vi köpte varmkorv och mjukglass vid strandgrillen. Det var fint!  

Bästa och värsta med Sverige?

Anniina: Det bästa och värsta samtidigt är att människor är så positiva och har inställningen att allt löser sig. Det är bra men också dåligt då det känns som att svenskar inte är så bra på att planera

Essi: Också typ att om man gör ett fel så berättar ingen det. Om jag till exempel tar någons mugg på jobbet så är det ingen som säger någonting men personen blir ändå irriterad. Det bästa med Sverige är att folk är inte så seriösa. I Finland tar man allt på så stort allvar

Vad skulle ni säga till någon som funderar på att söka jobb i Sverige?

Anniina: Jag skulle absolut rekommendera att söka Nordjobb i Sverige! Alla borde bo utomlands någon gång i livet.

Essi: Jag skulle också rekommendera det. Det har varit härligt att bara lämna vardagen hemma i Finland och åka hit och njuta av livet och få nya upplevelser. Jag tycker det är viktigt att utmana sig själv och göra saker ensam.

Anniina: Exakt, man ska vara modig och inte vara rädd för att använda svenska.

Essi: Man lär sig mycket om sig själv!

contentmap_plugin