18-åriga Jang från Tammerfors i Finland har åkt till Varberg i västra Sverige för att spendera sommaren. Jang ville lära sig bättre svenska och då hans svenskalärare i gymnasiet berättade om Nordjobb bestämde han sig för att söka.

Jag sökte en hel del olika jobb via Nordjobbs websidor. Eftersom jag är under 20 år gammal filtrerade jag bort arbetsplatser som krävde att man var 20 eller äldre. Jag hade tidigare arbetat på restaurang och sökte därför speciellt jobb från restaurangbranschen.

Jang anställdes till slut hos First Camp Bistro, en restaurang i förbindelse till ett campingområde i Varberg. Jang berättar om hans arbete:

Jag serverar och arbetar också både i köket och vid kassan. På jobbet talar jag för det mesta svenska och för det mesta har det gått väldigt bra. Jag känner att jag vågar tala mer svenska än förut!

Varberg är en liten kommun vid Sveriges västra kust, cirka en timme från Göteborg. Kring Varberg finns mycket fin natur, både hav och naturreservat. Jang berättar om vad han gjort på fritiden:

På fritiden brukar jag gå på promenader och umgås med mina kollegor. De flesta på arbetsplatsen är unga och där är också två andra nordjobbare. Det är också lätt att åka till både Göteborg och Stockholm från Varberg. Det är också lätt att resa till både Oslo och Köpenhamn.

Jang fick hjälp med bostaden av sin arbetsgivare och bor i en villa tillsammans med de andra nordjobbarna.

Arbetsgivaren har varit väldigt hjälpsam och hjälpte med att hitta boende och hyr också en bil till oss så vi kan köra till jobbet.

Jang funderar redan på var han ska nordjobba nästa gång och han delar med sig några tips till framtida sökande från Finland:

Om man kan lönar det sig att skriva sin CV på svenska och fråga sin svenskalärare om hen kan läsa igenom den, så blir det mindre skrivfel.

Jang har varit väldigt nöjd med sin sommar i Varberg och han planerar att studera i Sverige efter att han blivit klar med studenten.

Bilder: Natalie Grepp

contentmap_plugin