I mitten av förra april fick jag e-post från Nordjobb. Tórshavns turistinformationskontor, Kunningarstovan, erbjöd en möjlighet att arbeta på Färöarna som nordjobbare. Jag höll inte på att tro mina ögon! Jag hade ansökt sommarjobb i något nordiskt land redan i början av året men jag hade också hört att det är svårt att få Nordjobb. Därför blev jag väldigt överraskad att jag var vald. Det tog inte länge att bestämma om jag ska ta emot jobberbjudandet (självklart var svaret ja!). Med detsamma skickade jag mitt positiva svar till Nordjobb och började organisera min resa. Redan den 10 maj var jag på väg till Tórshavn.

Innan jag reste, var mina kunskaper om Färöarna ganska minimala. Jag hade läst någonting om platsen i mina svenska böcker i gymnasiet och visste att Färöarna är en del av Danmark, att Nordens Hus med sitt grästak ligger där och att det finns trädlösa fjäll på öarna. Under sommaren kom jag att lära mig mycket mer. I nästan fyra månader arbetade jag på Kuningarstovan i huvudstaden Tórshavn. Jag studerade mycket om Färöarna i allmänhet, om olika attraktioner, om kultur och om Tórshavn så att jag skulle kunna hjälpa turister när de kommer in med sina frågor. Varje dag lärde jag mig något nytt och intressant så att i slutet av sommaren visste jag mer om Färöarna än jag någonsin hade önskat.

Jag älskade att jobba på Kunningarstovan. Fast det var ganska hårt arbete i början att försöka komma ihåg all möjlig information om Färöarna, var mitt jobb väldigt intressant. Jag tyckte jättemycket om att hjälpa turister och färingar, sälja biljetter och resor, visa vägen till olika platser, berätta om byar och öar och träffa människor från olika länder. Det var härligt att höra människornas upplevelser och tankar och eftersom jag var liksom ”turist” mig själv, kunde jag gott förstå hurdana saker var fascinerande att se och uppleva. I huvudsak var varje dag annorlunda och lite speciell. Ibland var det tyst men ibland hade vi så mycket att göra att vi sprang från en plats till en annan. Mina färöiska arbetskamrater var trevliga och hjälpte mig mycket när jag hade problem.

Jag blev bekant med många färingar och turister men också med andra nordjobbare. Vi var allt tillsammans tio unga människor där: jag från Finland, en från Island, tre från Norge och fem från Sverige. Nästan varje vecka träffade vi på något hyggligt café eller gjorde något roligt på veckoslutet. Det var trevligt att vara tillsammans, besöka olika platser (till exempel Mykines, en liten västlig ö med bara några invånare och hundratusentals av fåglar), uppleva ”färöiska specialiteter” (liksom midsommaren, G-festivalen och Olavsøka) och prata om allt möjligt. Nästan alla andra nordjobbare stannade i en kortare period eller längre borta på en annan ö så jag gjorde ganska mycket också på egen hand.

Jag ville faktiskt uppleva Färöarna så mycket som möjligt nu när jag var där. Jag reste runtom öarna och besökte faktiskt tio öar av 18. Först och främst behövde jag veta om olika platser så att jag kan hjälpa turister. Det var lättare att berätta om någon by eller attraktion om jag själv hade varit där. Dessutom var det roligt att se och uppleva öar. Jag, till exempel, vandrade många gånger på olika platser, seglade med små och lite större båtar, flög med helikoptern och upplevde den färöiska naturen med sina gröna fjäll, söta får och tusentals av fåglar. Jag blev bekant också med den färöiska kulturen genom konserter, festivaler, konst, färöisk mat (nej tack till torkat får... usch!), nationalfesten Olavsøka, färingar och mycket mer.

Som en helt finskspråkig flicka har jag inte behövt använda svenska så mycket tidigare i vardagslivet. Därför var den här sommaren en fantastisk möjlighet för mig att öva mina språkkunskaper. Med mina nordiska vänner och med min hyresvärd pratade jag svenska. Jag använde mycket svenska också på jobbet eftersom mest av turister var från nordiska länder (speciellt från Danmark, Norge och Sverige). I början var det lite svårt att förstå danskar och norrmän med sina olika ord och accenter men så småningom blev det lättare. Efter en tid kunde jag kommunicera med dem väldigt flytande och även använda några danska eller norska ord i mitt eget prat. Jag pratade svenska också med mina arbetskamrater, som själva använde skandinaviska, danska eller färöiska. Dessutom lärde jag mig också lite färöiska så att jag kunde läsa tidningar, förstå för det mesta vad färingar sade, svara på telefon och använda några fraser mig själv.

Även om jag trivdes jättebra, måste jag nog medge att allt inte var så rosigt. Det tog tid, till exempel, att bli van vid det kyliga och regniga vädret och ganska höga priser. Och ibland var jag väldigt frustrerad på jobbet om jag inte kunde hjälpa eller förstå vad någon sade eller om jag gjorde något fel. Och ett par gånger när jag var jättetrött, blev jag irriterad på Färöarna i allmänhet... Men jag tycker att detta var helt normalt. Det finns ju svåra dagar och nedslående stunder speciellt när man bor och arbetar i en helt ny och annorlunda plats. I alla fall var min sommar på Färöarna något helt underbart.

Å ena sidan var det skönt att komma tillbaka till Finland i slutet av augusti och träffa alla mina vänner och familjemedlemmar. Å andra sidan trivdes jag s å väl på Färöarna att jag skulle kunna ha stannat i Tórshavn lite längre. I alla fall var jag lycklig eftersom jag fick arbeta och bo på Färöarna. Jag lärde mig mycket under sommaren om Färöarna, om olika språk och människor, om mitt arbete och också om mig själv. Jag upplevde så fantastiska saker att jag inte ens kan tro på det. Allt som allt hade jag en minnesvärd sommar på Färöarna - í Føroyum.

Jag sökte Nordjobb redan i god tid och var färdig att göra nästan vad som helst, var som helst och när som helst. För mig Nordjobb passade bra eftersom jag tycker om att resa, träffa nya människor, se olika platser och jobba utomlands. Dessutom var Nordjobb ett fantastiskt sätt att bli bekant med Norden. Det kändes tryggt att ge sig iväg eftersom Nordjobb hade ordnat lägenheten utöver arbetsplatsen och hjälpte också med andra praktiska saker. Jag var lycklig att jag fick ett så utmärkt sommarjobb som jag hade på Kunningarstovan. Och överhuvudtaget vill jag säga ett stort tack till Nordjobb för att jag fick uppleva en så fantastisk sommar!

contentmap_plugin