Hur hörde du om Nordjobb och hur kom det sig att du sökte Nordjobb på Åland?

Det var min mamma som tipsade om Nordjobb när jag inte hade fått något jobb i Stockholm. En familjekompis hade tidigare varit på Grönland med Nordjobb. Jag ville gärna ha ett sommarjobb men det var jättesvårt att få jobb i Stockholm och så tycker jag om att resa så det var ett bra sammanträffande! 

Jag sökte Nordjobb i slutet av maj och sökte rätt många jobb, främst på Åland och Island. Dagen efter blev jag uppringd av en arbetsgivare från Åland som sökte personal till ett café! Det var min första gång på Åland nu i somras och det var lite konstigt att komma till ett annat land men där alla ändå pratade svenska. Sedan upptäckte man små, små skillnader men som märktes ganska mycket.

Hur var det på jobbet och var det någonting som kändes svårt eller utmanande?

Det var ett helt nystartat café som en familj drev. Så det var de två ägarna och deras barn och familjekompisar samt jag och min finska nordjobbarkollega som jobbade där. Vi fick göra allt från att laga mat (burgare, pommes, vårrullar mm), servera, stå i kassan och diska. Det fanns ingen diskmaskin så det blev en hel del disk. Man fick göra det som behövde göras. Det var många gäster, framför allt under soliga fina dagar så det kunde bli stressigt och mycket jobb. De flesta som kom var ålänningar men det kom även en hel del svenskar och finländare samt några mer ”utländska” turister.

Det var i början lite utmanande att lära sig nya grejer, framför allt i köket. Sen var det också jobbigt när det var jättemycket folk. Det var svårt för ägarna att gissa hur många som skulle komma och hur mycket personal som behövdes så det var ofta underbemannat. Det var därför stundvis mycket jobb och ibland blev det övertid men ägarna var supertrevliga och generösa. De bjöd på glass efter jobbet och vi blev kompisar med deras barn. Deras äldsta barn var i min ålder så vi umgicks mest. Vi gick runt på stan i Mariehamn och de visade utelivet vilket var härligt. 

Hur bodde du på Åland?

Jag bodde i en lägenhet med min finska nordjobbarkollega. Vi hade varsitt rum och det var ganska stort och så hade vi ett litet kök. Det var jätteskönt att kunna bo med henne då hon var jättesnäll och i samma ålder. Vi pratade svenska tillsammans då hon gärna ville bli bättre på det. Jag lärde mig också några ord på finska. Om bara några veckor ska jag åka till Åbo för att hälsa på henne!

Vad är ditt bästa minne?

Bästa minnet vad svårt! Det måste vara någonting med människorna jag träffade där, min finska kompis och alla som jobbade där. Ganska ofta efter jobbet så badade vi. Det var en jättevacker utsikt från strandcaféet där vi jobbade. Efter jobbet brukade vi bada, äta glass och sitta och njuta och snacka ganska sent till kvällarna. Sedan var det kul att gå ut till baren i Mariehamn och turista med min finska kompis. De lediga dagarna var bäst!

Skulle du kunna tänka dig att nordjobba igen och i så fall var?

Jag tycker det vore roligt att prova igen och kanske då ett annat land. Men sen vet jag redan att arbetsgivaren som jag jobbade hos i år även kommer behöva personal nästa sommar. Så det vore även roligt att återvända till Åland och jobba hos samma arbetsgivare igen och träffa alla kompisar där och min finska kollega kommer förmodligen jobba där igen. Så jag tror att det blir antingen Åland eller något annat ställe nästa år.

Skulle du rekommendera Nordjobb?

Ja, dels är det jättebra för unga att få jobb överhuvudtaget just nu! Vad som är bra med Nordjobb är blandningen av kulturella aktiviteter, det sociala och att man får hjälp med allt det praktiska. Det är kul att kunna jobba och så har man fått gå på gratisaktiviteter som museibesök under fritiden. Det känns lyxigt.

 

contentmap_plugin