Under sommaren har många av de som varit på Nordjobb delat sitt sommaräventyr på Instagram genom hashtaggen #nordjobb2017. Man kan fortfarande besöka detta Instagramflöde för att få en upplevelse av det som hände i somras. Vi vill tacka alla Nordjobbare för de många fantastiska bilderna som har delats!

Varje vecka under juni, juli och augusti har en av bilderna utsetts till veckans bild på Nordjobbs Facebook-sida. Av dessa har nu ett foto utsetts till årets bild!

Vinnare av årets bild är: Rebecca Hult

Bilden är tagen i Uummannaq där Rebecca arbetade inom fiskeindustrin. Rebecca erhåller därmed ett resebidrag som vinst.

Motiveringen till utnämningen lyder:

Rebeccas bild lyfter fram ett litet vardagsäventyr i en spännande nordisk miljö. Personen som sitter på staketet och blickar ut över en ny hemort vittnar om de upptäckter man kan göra som nordjobbare.

Se Rebeccas bild på Instagram

Vi ställde några frågor till Rebecca i samband med vinsten:

I årets bild så sitter du på ett staket i Uummannaq med utsikt över byn och berget i bakgrunden. Kan du förklara historien bakom bilden?

Historien bakom bilden var en kvälls promenad tillsammans med Frida (nordjobbare), på väg att träffa vår grönländska-jobb kompis Arne. Eftersom det var lördag kväll så var vi lediga från jobbet på fiskfabriken. Det var Frida som tog bilden av mig på staketet. Frida och jag kände inte varandra innan, men vi blev snabbt jättebra vänner. Staketet tillhör en trätrappa, vilket det fanns mycket av på ön. Berget i bakgrunden är anledningen till att ön heter Uummannaq. Uummannaq betyder "det hjärtformade berget”.

Vad var det bästa med att sommarjobba i Uummannaq?

Det bästa med att sommarjobba i Uummannaq, var att få lära sig en ny kultur, språk, nya människor och att få uppleva den underbara naturen. När man inte jobbade, så gick man på ”kaffingooq”, hika i bergen, åt fisk och festa så klart (det är grönlänningarna bra på). ”Kaffingooq” är ett mingel hemma hos någon då man firar något. Det bjuds på mat som, säl, val, fisk och goda efterrätter. Frida och jag blev lite av kaffingooq tanter, vi hade en speciell förtjusning i marängtårtorna. Människorna på Uummannaq var extremt trevliga och välkomnande. De försökte att prata med oss svenskar även om vi ibland inte kunde förstå varandra.

Har du några tips till andra som är intresserade av sommarjobb på Grönland?

Några tips till dig som vill sommarjobba på Grönland är. Var inte orolig om det inte är så som du förväntade dig, det är en del av äventyret. Jag jobbade i en fiskfabrik och tyckte det var roligast att jobba i frysen, där det krävdes mest fysiskt styrka. Det tar cirka två veckor att komma in i rutinerna och allt känns då mycket lättare. Om du vill uppleva ett annorlunda sommarjobb i en speciell miljö med en fantastiskt natur och är beredd på att jobba mycket, så kan jag rekommendera Grönland.