Jag heter Sys och jag kommer från Helsingborg i södra Sverige. I vanliga fall studerar jag arkitektur uppe i Göteborg, men nu i sommar har jag Nordjobbat på Nordens hus i Reykjavík, Island. Det är en väldigt fin byggnad och det var en av anledningarna till att jag sökte jobb just där. Byggnaden är ritad av Alvar Alto, en känd finsk arkitekt. På Nordens hus, som är ett kulturhus, har jag hjälpt till att förbereda inför konserter, hållit det fint runt huset och hjälpt till med att både plocka ner och sätta upp en konstutställning.

Hur kom det sig att du ville jobba i ett annat nordiskt land?

Jag är väldigt sugen på att se så mycket som möjligt i världen. Att Island är en väldigt, väldigt häftig plats det vet man ju, det är liksom stället att åka till om man vill se riktigt vacker natur.

Jag tror att man nu efter corona har haft ett extra behov av att uppleva nya saker och se något nytt. Att testa på grejer helt enkelt. Jag hade funderat på Island och när det var möjligt att åka dit för att jobba – så gjorde jag det. Det är jag väldigt glad för!

Vad skulle du säga har varit den största skillnaden från att stanna hemma och jobba?

Man blir på något sätt en turist fast man också hör hemma där på något vis. Det är väldigt roligt att man efter lite tid kan sin väg till jobbet och vet vart man ska, har sin affär och kanske hittar ”sitt” café, men samtidigt har man också på helgerna nya saker att upptäcka och äventyr som väntar utanför dörren. Det är en rätt häftig sak och så har man det kanske inte hemma i sin gamla stad där man har sett det mesta och är väldigt van vid att vara.

Vad har varit mest utmanande?

Alltså, det är ju knepigt med språket såklart. Isländska är ett speciellt språk, det är väldigt fint men inte helt lätt att förstå. Sedan tycker jag att översättningen mellan valutorna är lite knepig i vardagssammanhang när man går i affären eller snabbt ska försöka förstå vad något kostar. Som student så spelar det ändå lite roll.

Annars tycker jag att det har gått väldigt sömlöst och mycket enklare än vad jag förväntade mig från början.

Har du något tips till framtida Nordjobbare som ska till Island för att jobba?

Allting känns som en stor grej innan. Man tycker att man behöver planera en massa och veta väldigt mycket, men för det första får man väldigt bra hjälp från Nordjobb som finns där som en mellanhand hela tiden och som kan hjälpa en att få koll på grejer. Sedan löser sig alltid allting när man väl kommer till en plats. Man kommer ju aldrig ångra någonting man gjorde, så jag tror bara att ju fler upplevelser man kan samla på sig i livet desto bättre – så det är bara att göra det!

Något sista du vill lägga till som du har lärt dig genom under din tid som Nordjobbare?

Jag fick öva massa olika nordiska språk. Där var både norska, danska och finska personer så även om jag kanske inte är superbra på isländska nu så är jag ganska bra på skandinaviska.

Nu bor jag i Köpenhamn och jag har faktiskt lärt mig att förstå danska ganska bra på Island då många islänningar är bra på danska, så nu kan jag faktiskt snappa upp saker bättre och det känns som att jag har fått en bra förberedelse efter min sommar på Island.

contentmap_plugin