Jag var typ 21 år när jag åkte till Island och jobbade med att gräva, köra skottkärra, plantera träd samt bära och kasta stora stenar i två månader. Minst fem dagar i veckan spenderades ute i naturen i alla väder. Mina kollegor bestod främst av Isländska ungdomar men också ett par nordjobbare från Finland. De Isländska ungdomarnas motivationsgrad varierade, och en del undrade nog också varför man hade kommit från ett annat land för att utföra så slitsamma och relativt lågbetalda uppgifter. Det undrade inte jag. Varje dag var en intensiv språklektion i Isländska, ett hårt träningspass och ett humoristiskt utforskande av finländares syn på svenskar och vice versa. Mitt hår blektes fullständigt av allt utomhusarbete, min hudfärg antog en härlig röd-brun nyans och det fysiska arbetet tillsammans med ett halvt kilo. Skyr varje dag gjorde man av en pojkaktig kropp.

Det sociala programmet som Nordjobb försåg oss gästarbetare med fyllde fritiden med nya upplevelser och möten. Vi utforskade berg, forsar och caféer och blev goda vänner som gick på nattliga äventyr ihop och lärde känna varandra på riktigt. Det anser jag också det viktigaste, de vänner jag fick och fortfarande har kvar från min tid på Island!

Tips:

  • Gå till loppmarknaden som ligger vid busstationen i centrum och köp en islandströja
  • Man kan ta cykeln från centrum till ett skruvat hus omgärdat med lustiga skulpturer beläget på följande koordinater: N 64.152594 W 21.888220
  • Köp öl och häng på det lilla hippa torget där de har utomhus-DJ
  • Valburgare och Skyr är gott, den ruttna hajen och fårhjärnan är äckliga
contentmap_plugin