Vad fick mig att välja just detta?

Varför jag valde att sommarjobba i Köpenhamn är dels för att jag varit mycket i Danmark som liten på semestrar och har alltid tyckt om det landet. Jag har bara varit turist flera gånger så att få jobba och leva ”vardagsliv” i detta underbara land kändes lockade. Att jobba utomlands har alltid varit ett intresse och när jag upptäckte Nordjobbs organisation kände jag att det var en möjlighet. På det här sättet får man också se landet ”inifrån” och ser på sitt eget land med lite nya ögon. Det är en utmaning att jobba utomlands också vilket gör det hela spännande.
Jag kände att genomföra denna resa skulle testa mig ganska mycket. Vad jag klarar av och hur jag påverkas. Sen får jag inte glömma att nämna att man har väldigt kul ihop med andra nya människor man träffar och lär känna. En sommar man garanterat minns!

Mitt jobb

Jag arbetade inom hemtjänsten. Varje dag cyklade jag hem till några äldre människor och hjälpte till med städning, enklare matlagning, inköp av livsmedel, personlig vård såsom dusch och påklädning. Jag gillade verkligen detta arbete då det inte var psykiskt krävande eller särskilt stressigt. Jag gjorde som chefen sa och tog det bara ”stil og roligt” (rolig = lugn). Just mitt arbete var mycket socialt då man träffar så många olika människor.

Jag var ju sommarjobbare så jag hade inte alltid ett och samma schema utan gick på olika. Detta innebar att ibland besökte jag samma personer i en vecka vilket gjorde att man fick en bra kontakt med dom. En annan vecka hade jag olika varje dag så det var alltid en överraskning för både mig och de äldre när jag kom hem till dom. Detta vande jag mig vid och de äldre förstod ju att det var sommartid vilket innebar att det kommer fler vikarier då. Ändå var det skönt att ibland slippa presentera sig som ”den svenska flickan”. Jag har nog aldrig pratat så mycket om min hemstad (Stockholm) och Sverige så ofta som denna sommar. Det är kul för man märker att många av de äldre faktiskt är mycket intresserade av sitt grannland i norr. Det fanns också en hel del som varit i Sverige någon gång under sitt liv, även om man får räkna med att det nog var mer än 30 år sedan sist… Det jag gillade så mycket med detta sommarjobb är att danskarna inte är särskilt petiga av sig. De fastnar inte på småsaker och skapar stora problem ur ingenting. I alla fall upplevde jag detta på mitt jobb. Danskar är ett vänligt folk med härlig humor och de är väldigt utåtriktade. Hjälpsamma är de också även om de inte alltid tar initiativet till att hjälpa, man fick klara sig ganska mycket själv.

Fritiden och boende

Träffa nytt folk gjorde jag även på min fritid. Jag bodde på ett studenthem lite utanför stan. Pendeltåg och bussar gick i närheten och det tog en kvart att ta sig in till stan. Jag delade rum med en islänning vilket gick jättebra! Vi ssa frågade om vi tagit död på varandra ännu. Det där är så olika! Vi som bodde där var lite drygt tio personer som delade på ett kök med endast en stekpanna, två spisplattor och ett minimalt kylskåp. Inte det bästa men det gick! Det gällde att samarbeta när man skulle laga mat och det tyckte jag personligen att alla var bra på. De flesta kom från Island annars var det svenskar och en norska. Det var intressant att ”bo ihop” med andra nordiska nationaliteter för man lär sig otroligt mycket av varandra. Samtidigt märker man vad lika vi i norden är varandra ändå! Vi som bodde ihop träffades ju oftast i studenthemmet.

Annars träffades Köpenhamns nordjobbare på gemensamma aktiviteter, både de som fritidsledarna anordnade och spontana träffar på gräset i solen (när den kom), fika eller middag på stan och uteställen på helgerna. Ett ställe på torsdagarna som nordjobbarna och fritidsledarna träffades på var på kafé ”Klaptraet” inte jättelångt från Ströget. Där fanns en bar och ett dansgolv också, annars var det mysigast att sitta och ta en öl på torget i sommarkvällen. Ibland blev vissa aktiviteter inte av på grund av för lite intresse eller för att det var dåligt planerade och det var synd. Jag tycker ändå att jag tillsammans med mina närmare vänner lyckades upptäcka staden även på egen hand. Vi nordjobbare blev som en familj och jag hade jättekul tillsammans med dom. Det underlättar verkligen att ha vänner när man befinner sig på en ny arbetsplats och samtidigt i ett nytt land. Jag måste erkänna att jag nästan avskydde danskan i början men nu så älskar jag den! Då jag var tvungen att kommunicera så mycket i mitt arbete lärde jag mig också språket ganska snabbt.

Vad har detta givit mig?

Jag tycker att sommaren i Köpenhamn givit mig mycket. Jag har lärt känna olika människor och samtidigt lärt känna mig själv bättre. Jag var på väg hem första veckan då allt kändes nytt och främmande. Särskilt omhändertagen blev jag inte på en gång. Så snart man fått vänner och börjat på allvar upptäcka den nya staden kändes det väldigt bra! Då förstod jag att det var det här jag sökte för. De nya vänner och upplevelser jag fått är jag väldigt glad för! Jag kan verkligen rekommendera andra att åka! Det är inga problem att skapa sociala kontakter då alla är i samma situation när de kommer till Köpenhamn. Se till att ha pengar till hyra och mat och övrigt första månaden, för jag märkte att det blev lite tajt ekonomiskt ett tag. Jag minns en svensk tjej som åt pasta en hel vecka. Den billiga mataffären ”Netto” fanns där som en god vän i nöden. Det har varit en lärorik sommar på alla sätt och vis. En sommar som har stärkt mig och inspirerat mig till nya äventyr.

contentmap_plugin