Siden jeg var lille har jeg altid spekuleret meget over Grønland. Den store ø som ligger ved siden af Island og fylder op halvdelen af skærmen når man ser vejrudsigten i fjernsynet.

I sommeren for et år siden arbejdede jeg på en færge. Kaptainen havde boet på Grønland nogle år og snakkede bare HELE TIDEN om alle sine eventyr der. Nu kunne jeg absolut ikke holde det ud mere, skulle bare opleve det selv og i sommers var jeg som Nordjobber i Nuuk. Det var sagtens en oplevelse som jeg ikke ville have gået glip af, O-NEJ!. Grønland er ikke nogen utopi og der findes mange problemer f.ex. megen alkoholisme. Ved alle lande findes der både positive og negative ting som man skal vurdere. Grønland er ikke bedre eller værre end noget andet, bare meget anderledes.

Jeg arbejdede som vikar på en vuggestue (afdeling på børnehave for 0-3 år) og på min stue (Qajaasat) var der 12 kæmpe søde børn. De var meget forskellige; grønlandske, danske, halv-danske/islandske og en var endda halv-tælandsk. Man skulle altid være vågen over for dem, man kunne jo aldrig vide hvad de kunne finde på. Engang da jeg var ved at skifte en lille én på puslebordet hørte jeg noget "plomp-skvamp". En lille drillepind havde smidt sin bold i toilettet og var selv kommet halvejs ned i wc-et for at fiske den op. Det var et meget skæg syn og jeg skulle bare bide mig i læben for ikka at grine for meget.

Vi var altså 13 nordjobbere i Nuuk, deraf 8 fra Sverige, én fra Åland, to fra Danmark og jeg fra Island. Vi boede alle sammen på et kollegie og det var en stor fordel, så lærte vi hinanden godt at kende og lavede mange ting sammen. Det var f.ex. ofte fælles madlavning om fredagen og tilhørende "sjov og ballade". En weekend var vi på en telttur. Det tog c.a. 2 timer at gå fra byen til stedet hvor vi slog teltet op. Det var meget smukt, vandfald, sø og stagig lidt sne oppe i bjergene som man kunne glide i. Dog var der fandme meget mygg, og det var ikke særlig sjovt når man har allergi og et helv.....mygg synest at ens øjenlåg smager godt.

Ydermere tog vi på en sejltur til en lille by som hedder Kapisishlit. Vi sejlede i 6 timer i en relativ langsom båd, men naturen var helt fantastisk med isbjerge og skinnende sol. I Kapisishlit bor ca. 90 mennesker hele året og lidt flere om sommeren. Som sagt, en meget lille, sød by. Da vi kom, på fredag, havde fleste beboerne fået deres løn og fejrede det på en grønlandsk måde med øl. Vi var så heldige at træffe et meget venligt grønlandskt ægtepar som havde fået en ny båd og sejlede med os til indlandsisen. Den var meget flot og sjovt at prøve at "hoppe lidt rundt" på isen. På vejen hjem fandt vi nogle rensdyrs-hoveder og jeg fik taget ét med hjem til Island. Skal nu snart finde et godt sted at hænge det op på.

Man kan godt skrive en bog om den sommer på Grønland men jeg vil bare sige til jer som sidder hjemme og er ikke helt sikre på hvad I skal lave næste sommer at Nordjobb er en god idé! Og jeg kan godt anbefale Grønland (og Island selvfølgelig).

contentmap_plugin