Åland

Nordenguiden

×

Þetta innihald er ekki til á íslensku.

Því sýnum við innihaldið á dönsku.

Byer Mariehamn
Antal stillinger Omtrent 60 stillinger
Jobtyper Restaurant/køkken, turisme, rengøring
Løn 1.500-2.000 EUR
Skat Indkomster beskattes progressivt (skatteprocenten varierer) eller kildebeskattes (omtrent 510 EUR/måned skattefrit. 35% skat på resten).

Man behøver en bankkonto for at få udbetalt løn, men tjek med din arbejdsgiver, om du behøver en lokal bankkonto. Hvis man vil åbne en bankkonto skal man medbringe gyldig legitimation (pas eller kørekort). Hvis man har registreret sig og fået et finsk personnummer, gør det processen meget lettere, men der findes intet krav om, at man skal have et finsk personnummer for at åbne en konto.

Banken skal have følgende oplysninger om dig: Navn, personnummer, din finske adresse eller din hjemadresse afhængig af, hvor du betaler skat. Det er en god idé at anskaffe sig en nøglebrik eller hente en app, så man kan få bankkoder direkte på sin mobil.

På Åland kan man både betale med euro og med svenske kroner.

Was this helpful?

Indtægt kan enten beskattes progressivt (variende skatteprocent) eller kildebeskattes. Hvis man opholder sig midlertidigt i Finland/Åland, er man begrænset skattepligtig. Progressiv skat er den samme som finnerne betaler, hvilket vil sige at skatteprocenten fastlægges ud fra din indtægt. I Finland betaler man kun skat af de indtægter man har tjent i Finland, men de skattepligtige indtægter man har indtjent i sit hjemland kan forhøje skatten på ens finske indtægt. Hvis man kildebeskattes får man i hele arbejdsmåneder 510 euro af lønnen pr. måned skattefrit. I de måneder man ikke arbejder hele kalendermåneden, får man 17 euro pr. dag skattefrit. Af den del som overstiger 510 euro eller 17 euro, tager arbejdsgiveren 35 % i skat.

Was this helpful?

Hvis man flytter midlertidigt til Åland og er der længere end tre måneder, men mindre end 12 måneder, skal man anmelde dette til Statens Ämbetsverk. For ophold som er kortere end tre måneder, behøver man ikke at folkeregistrere sig på Åland.

Was this helpful?

På Åland kan det godt betale sig at anskaffe sig en cykel til at rejse mellem sit bosted og sit arbejde. I Mariehamn findes der bybusser. For mere information besøg Ålandstrafikkens hjemmeside.

Was this helpful?

Leje af værelse: 330-500€/måned

Mad, per måned: 300–400€

Måltid, billig restaurant: 12€

Enkeltbillet til offentlig transport: 3€ (Mariehamn)

Månedskort, offentlig transport: 35€ (Mariehamn)

Biobillet: 12€

Cykelleje: fra 50€/uge

Was this helpful?

Personer som arbejder i Finland og på Åland har ret til helsetjenester uanset om man bor fast i landet ikke ej. Spørg din arbejdsgiver om dette, idet du kan være berettiget til arbejdshelsetjenester. Hvis man er sygesikret i et andet nordisk land, skal man modtage behandling ved at vise sit pas eller andet ID-kort. Man kan også vise sit europæiske sygesikringsbevis, som giver ret til medicinsk nødvendig behandling og som gælder almene sygehus og lægepraksisser.

Was this helpful?
Tina Sjövall
Tina Sjövall
Verkefnifsstjóri Álandseyjar
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
+358 (0)457 343 0505

Fortællinger fra Åland