Finland

Nordenguiden

×

Þetta innihald er ekki til á íslensku.

Því sýnum við innihaldið á dönsku.

Byer Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Vasa
Antal stillinger Omtrent 60 stillinger
Jobtyper Pleje/omsorg, gardnerarbejde, service
Løn 1.500-2.000 EUR
Skat Indkomst beskattes progressivt (skatteprocenten varierer) eller ved kildebeskatning (omtrent 510 euro om måneden skattefrit, 35% skat på resten).

Man må have en bankkonto for at styre sin daglige økonomi, men tjek først med din arbejdsgiver, om du i det hele taget behøver en finsk konto. Husk pas eller anden ID, når du skal åbne en bankkonto. Hvis du har registreret dig og fået et finsk personnummer, gør det hele processen med at åbne en konto lettere. Der findes dog intet krav om, at man må have et finsk personnummer for at åbne en bankkonto.

Banken skal bruge følgende oplysninger om dig: Navn, personnummer, din finske adresse eller din hjemadresse afhængigt af, hvor du betaler din skat. Når du åbner en bankkonto kan det være en god idé også at anskaffe en nøglebrik. I dag kan den også fås som applikation til din mobil.

Was this helpful?

Indtægt kan enten beskattes progressivt (varierende skatteprocent) eller kildebeskattes. Hvis man opholder sig en kortere periode i Finland, er man begrænset skattepligtig. Progressiv skat er den samme skat som den almindelige finner betaler. Den indebærer, at skatteprocenten bestemmes ud fra ens indtægt. I Finland betaler man skat efter de indtægter man har tjent i Finland, men de skattepligtige indtægter man har hjemme kan forhøje skatten på ens finske indkomst. Hvis man kildebeskattes, får man hver måned de første 510 euro skattefrit. De måneder man ikke arbejder hele kalendermåneden, får man 17 euro om dagen som skattefri indkomst. Af det beløb som overstiger 510 euro eller 17 euro pr. dag, tager arbejdsgiveren 35 % i skat.

Was this helpful?

Hvis man opholder sig midlertidigt i Finland i over tre måneder, men mindre end tolv måneder, skal man oplyse dette til det centrale folkeregister. Man kan registrere dette hos 'magistraten' (folkeregistret) der hvor man bor, på skattekontoret eller på FPA's (Folkepensionsanstalten) kontor. Husk at medbringe legitimation.

Was this helpful?

Finland har gode offentlige transportmuligheder. Især i store byer og disses nærområder, hvor der findes velfungerende offentlig transport. I hovedstadsregionen kan man rejse med et rejsekort, der fungerer både i bussen, i nærtoget, i metroen og i sporvognen. Du kan også købe enkeltbilletter fra buschaufføren eller fra billetautomaten. Man kan rejse næsten overalt i Finland med tog eller bus. Fly er også et alternativ.

Was this helpful?

Leje af værelse:  300-500€/måned

Mad, per måned: 200-250€

Måltid, billig restaurant: 12€

Enkeltbillet til offentlig transport: 3€ (Helsinki)

Månedskort, offentlig transport: 54.70€ (Helsinki)

Biobillett: 12-15€

Was this helpful?

Folk som arbejder i Finland og på Åland har ret til landenes helsetjenester, uanset om man bor fast i landet eller ikke. Spørg din arbejdsgiver til råds om dette, da det kan være, at du er berettiget til helsetjenester gennem dit arbejde. Hvis du er sygesikret i et andet nordisk land, får du helsetjenster ved at vise pas eller anden ID. Du kan også vise dit europæiske sygesikringskort, som giver ret til medicinsk behandling, hvis det er nødvendigt og som gælder almene sygehus og helsecentre.

Was this helpful?
Asko Pietarila
Asko Pietarila
Verkefnisstjóri Finnland
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
+358 (0)50 549 6444

Um Finnland

Fortællinger fra Finland